Reklama
Ilość kalorii: 380
Czas przygotowania: 120 min
Ilość porcji: 25
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
  • 60 dag mąki
  • 7 żółtek
  • jajko
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 15 dag masła
  • 6 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1 l oleju
Reklama

Przełożenie:

  • szklanka kremówki
  • 20 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 torebki śmietan-fiksu
  • łyżka soku z cytryny

Dekoracja:

  • kolorowy lukier
  • cukrowe posypki
Przygotowanie:
Reklama
  1. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, wymieszaj z letnim mlekiem i kilkoma łyżkami mąki na rozczyn o gęstości kwaśnej śmietany. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka i jajko ubij z cukrem, cukrem waniliowym. Mąkę przesiej, dodaj żółtka, rozczyn i szczyptę soli. Wyrób ciasto, a gdy przestanie się lepić do rąk, wlej roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiaj, aż wchłonie tłuszcz. Odstaw do wyrośnięcia, ponownie je wyrób i uformuj wałek. Potnij go na małe kawałki i uformuj kulki. Odstaw do wyrośnięcia. Pączki usmaż z obu stron na oleju ogniu, osącz na bibule.
  2. Ostudź, przekrój i przełóż kremówką ubitą ze śmietan-fiksami i sokiem cytrynowym, a następnie wymieszaną z serkiem. Udekoruj lukrem i cukrowymi posypkami.
Reklama
Reklama
Reklama