Reklama

Pomysły na nadzienie do pączków nie muszą ograniczać się do marmolady. Jak nadziewać pączki, żeby były smaczne, a jednocześnie niebanalne?

Reklama

Jak nadziewać pączki?

Do nadziewania pączków przyda ci się szpryca lub rękaw cukierniczy, ale pączki możesz nadziewać także rozpłaszczając ciasto, nakładając nadzienie do pączków łyżką, a następnie zlepiając ciasto w kulkę.

Dzięki temu nadzienie pączka znajdzie się w środku i nie będzie wyciekać.

Szprycą nadziewaj pączki już po usmażeniu (zobacz jak smażyć pączki), pamiętaj jednak, że pączki możesz także upiec w piekarniku. Równie smaczne będą również faworki pieczone w piekarniku.

Pączki możesz nadziewać także w inny prosty sposób:

  1. Wytnij ciasto na pączki szklanką.
  2. Na jedno kółko nałóż trochę nadzienia i przykryj drugim kółkiem.
  3. Dociśnij boki, zlepiając je. Ponownie wytnij szklanką, by pozbyć się odstających brzegów.
fot. Adobe Stock

Czym nadziewać pączki?

Tradycyjne pączki na tłusty czwartek to te z nadzieniem różanym (jakie zapewne pamiętasz z dzieciństwa) lub z dżemem wiśniowym albo marmoladą wieloowocową. Nadzień, które możesz wykorzystać do wypełnienia pączków jest dużo więcej, np.:

  • czekolada,
  • masa kajmakowa,
  • ajerkoniak,
  • krem budyniowy,
  • bita śmietana,
  • powidła śliwkowe,
  • konfitura z róży,
  • twarożek z cukrem i ze śmietaną,
  • prażone jabłka,
  • nutella,
  • krem cytrynowy,
  • masło orzechowe.

Nie wiesz, jak przygotować nadzienie do pączków? Zajrzyj do naszej galerii.

Reklama

Zobacz przepisy na pączki:
Dietetyczne pączki - 3 przepisy na pączki fit
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego
Pączki bez drożdży

Reklama
Reklama
Reklama