Najlepsze ciasta na komunię: zobacz ponad 30 przepisów na efektowne torty i szybkie ciasta, które zachwycą wszystkich gości
Ciasta na komunię kojarzą się z efektownymi tortami bezowymi czy wypiekami z kremem. Natomiast warto też postawić na łatwe w przygotowaniu, a smaczne i praktyczne brownie czy szybki sernik z owocami. Świetnie sprawdzi się także beza Pavlova oraz orzeźwiające ciasto malinowe lub cytrynowe. Zobacz te pyszne propozycje.

Ciasta na komunię w domu lub w ogrodzie powinny zachęcać do ich skosztowania, ale też być odporne na temperaturę pokojową czy tą panującą na zewnątrz. Ciasta na bazie kremów i bitej śmietany warto serwować o konkretnej godzinie lub celowo podać od razu po daniach gorących.
Menu na komunię koncentruje się głównie wokół dań obiadowych i przystawek, takich jak sałatki, koreczki czy roladki. Jeśli czujesz, że organizując komunię w domu nie podołasz wyzwaniu, bez zastanowienia zamów catering i wspomóż lokalny biznes. Warto też pokusić się o wynajęcie obsługi.
Ciasta na komunię możesz zamówić, ale podpowiadamy, jakie przepisy sprawdzą się, jeśli planujesz wykonać wypieki samodzielnie. Jeśli chodzi tort na komunię - decyzję o tym przedsięwzięciu rozważ dwukrotnie i pamiętaj, że dekorowanie takiego deseru np. lukrem cukierniczym to nie lada wyzwanie.
Spis treści:
- Brownie z orzechami laskowymi
- Cytrynowy sernik z bezą
- Ciasto malinowe
- Biszkopt z gruszką i budyniem
- Pozostałe przepisy
Brownie z orzechami laskowymi na komunię
Brownie to idealna propozycja na ciasto komunijne, a dodatkowo bardzo szybkie w przygotowaniu. Klasyczne, lekko wilgotne i bardzo intensywne brownie praktycznie nie może się nie udać! Warto dodać do niego odrobinę proszku do pieczenia, by konsystencja nie przypominała gliny, a była bardziej "napowietrzona".
Składniki:
- 360 g masła,
- 600 g czekolady gorzkiej,
- 2 łyżki kakao,
- 6 jaj,
- 450 g cukru do wypieków,
- 200 g maki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka obranych orzechów laskowych.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę, kakao i proszek przesiej. Lekko wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Czekoladę posiekaj drobno i odłóż.
- Masło rozpuść w rondelku i zdejmij z palnika. Dodaj do niego czekoladę, wymieszaj na gładki sos.
- Jajka umieść w naczyniu i roztrzep, dodaj cukier i wymieszaj. Następnie wlej sos czekoladowy.
- Do mokrych składników wsyp suche.
- Ciasto wlej do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek. Piecz w temperaturze 165 stopni przez ok. 30-40 minut (do suchego patyczka).

Cytrynowy sernik z bezą: idealne ciasto na komunię
Orzeźwiający cytrynowy sernik w połączeniu z lekką bezą to idealna propozycja na komunijne wypieki. Pamięta jednak, że łączenie ze sobą sera i bezy może skończyć się problematycznie, jeśli ser będzie nazbyt grudkowy.
Wybieraj więc ten dobrze zmielony twaróg na sernik lub zmiel go dokładnie samodzielnie. Cytrynowa nuta przełamie słodycz bezy i serowej masy. Jeśli marzy ci się klasyczny sernik jako ciasto na komunię, skorzystaj z przepisu na sernik wiedeński.
Składniki na spód:
- 200 g ciastek zbożowych lub owsianych,
- 50 g masła.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie,
- 180 ml śmietany kremówki,
- 180 ml kwaśnej śmietany,
- 2 duże jaja,
- 3 żółtka,
- 1 i 1/4 szklanki cukru,
- skórka z 2 cytryn,
- sok z 3 cytryn,
- 2 łyżki mąki pszennej.
Składniki na bezę:
- 3 białka,
- 150 g cukru,
- 1 łyżeczka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop i ostudź. Zmiksuj z ciastkami w blenderze. Masą o konsystencji mokrego piasku wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm. Podpiecz w temp. 175°C przez ok. 11 min.
- Do wykonania masy serowej składniki muszą być w temp. pokojowej. Wszystkie umieść w misie miksera i wymieszaj. Nie rób tego zbyt długo, by jej zbytnio nie napowietrzyć.
- Masę serową wylej na podpieczony spód. Piecz w temp. 160°C przez 65 minut.
- Bezę przygotuj pod koniec pieczenia sernika. Białka umieść w misie z cukrem i sokiem z cytryny i ubijaj do otrzymania sztywnej piany.
- Sernik wyjmij z piekarnika, wyłóż na niego bezę. Wstaw, obniż temp. do 140°C i piecz ok. 30 minut bez termoobiegu. Po tym czasie obniż temp. do 120°C i piecz ok. 20 minut.
- Ciasto na komunię wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na noc umieść w lodówce.

Orzeźwiające malinowe ciasto na komunię
Ta propozycja świetnie sprawdzi się jako pyszne i szybkie ciasto, które możesz zjeść na jeden lub dwa kęsy. Nie wymaga użycia widelczyka - wystarczy wziąć je na serwetkę i ugryźć. Rozpieszcza kubki smakowe i przenosi do marzeń o lecie. Z tego przepisu wyjdą dwie tarty, więc możesz zmniejszyć ilość składników o połowę, jeśli chcesz.
Składniki na spód:
- 600 g mąki pszennej,
- 180 g cukru pudru,
- 220 g masła
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 1 kg malin,
- 230 ml soku z cytryny,4 jajka,
- 320 g cukru,
- 80 g mąki.
Sposób przygotowania:
- Masło schłódź. Pokrój w kostkę. Zagnieć z pozostałymi składnikami i uformuj kulę. Spłaszcz, owiń folią i włóż do zamrażarki na kwadrans.
- Przygotuj dwie formy o wymiarach 30x20 cm - posmaruj je lekko masłem. Wyłóż papierem do pieczenia.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wyłóż nim formy. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciasto nakłuj widelcem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piecz min. 20 minut.
- Maliny i cukier umieść w rondelku i podgrzewaj, aż rozpuści się cukier. Zdejmij z palnika i odstaw do lekkiego wystudzenia.
- Sos malinowy przetrzyj przez sitko. Dodaj mąkę, jajko i sok z cytryny. Zblenduj.
- Nadzienie malinowe wylej na ciasto. Piecz 20-25 minut w temp. 160°C.
- Gotowe ciasto ostudź, pokrój na kwadraty i udekoruj malinami lub listkami mięty.

Ciasto na komunię z gruszką i budyniem
Ciasto z budyniem zawsze jest świetną propozycją na spotkania rodzinne i uroczyste imprezy. Lekki i puszysty biszkopt w połączeniu ze słodkim budyniem i orzeźwiającymi owocami to idealny deser po komunijnym obiedzie.
Składniki:
- kilogram gruszek (waga przed obraniem),
- 4 jajka,
- 160 g mąki pszennej typ 450,
- 30 ml zimnej wody,
- 120 g cukru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g zimnego masła,
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- 700 ml mleka.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Mniej więcej w połowie dodaj partiami cukier i ubij, aby powstała gęsta piana.
- Następnie dodaj zimną wodę i nie przerywając ubijania, dodawaj po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej partiami dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj szpatułką lub zmiksuj na niskich obrotach.
- Gruszki umyj, obierz i usuń gniazda nasienne. Połowę pokrój w kostkę, a połowę w plastry.
- Gruszki w kostce obtocz w mące i wrzuć do masy. Wymieszaj. Na wierzchu ułóż plastry gruszek.
- Całość wstaw do piekarnika (170 stopni) na ok. 45-50 minut.
- Wyjmij i wystudź.
- W rondelku zagotuj 3/4 mleka, a w pozostałej ilości rozpuść proszki budyniowe. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlej budynie i energicznie wymieszaj.
- Gotuj jeszcze chwilę, a następnie przełóż do miseczki i całkowicie wystudź. Budyń musi być zimny. Przykryj go dodatkowo folią, aby nie powstał "kożuch".
- Wystudzony budyń utrzyj z zimnym masłem.
- Upieczony biszkopt podziel na dwie części. Dolny blat wyłóż masą budyniową, przykryj drugim blatem i odstaw całość do stężenia.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.04.2021.