Reklama
Ilość kalorii: 300
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 20 dag mąki
  • 3 jajka
  • ok. 150 ml mleka
  • pół laski wanilii
  • szczypta soli
  • 1 l oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania
Reklama
Przygotowanie:
  1. W wysokim naczyniu zmiksuj żółtka z mlekiem. Dodaj przesianą mąkę i szczyptę soli. Zmiksuj składniki na gładkie, jednolite ciasto. Laskę wanilii przekrój, wyskrob miąższ i dodaj do ciasta. Na koniec wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami. Ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki.
  2. Na głębokiej patelni podgrzej olej. Ciasto wlewaj cienkim strumieniem na gorący olej przez lejek albo łyżką wazową, poruszając nią spiralnie, tak by ciasto podczas smażenia tworzyło fantazyjne esy-floresy. Gdy chrust zarumieni się z jednej strony, przewróć go i zrumień z drugiej strony. Wyjmij na papierowy ręcznik kuchenny, osącz z tłuszczu, ostudź. Posyp cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama