Strudel austriacki - przepis
Od tego czy strudel będzie słodki lub wytrawny zależy jego nadzienie. Możgą to być owoce, twaróg, mięso, warzywa czy kasza gryczana.

- Irena Piotrak
Opublikowano: 17.05.2013, 06:34
Reklama
Ilość kalorii: 270
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Trudne
Składniki:
Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- łyżka oleju
- 1/3 łyżeczki octu
- szczypta soli
- 200 ml letniej wody
Reklama
Na farsz:
- 75 dag jabłek
- 5 dag rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 5 dag cukru i bułki tartej
- 10 dag stopionego masła
Przygotowanie:
- Zagnieć luźne, gładkie ciasto. Przykryj je miską, odstaw na godzinę.
- Ciasto na strudel rozciągaj rękoma posypanymi mąką, aż stanie się niemal przezroczyste.
- Jabłka pokrój w plasterki, wymieszaj z rodzynkami, cynamonem i cukrem.
- Ciasto na strudel posmaruj masłem, posyp tartą bułką. Wyłóż farsz, zwiń, połóż na posmarowanej masłem blasze. Polej resztą masła. Piecz ok. 40 min w temp. 190 st. C.
Reklama
Zobacz także:
Strudel francuski z rybą
Strudel śliwkowy
Strudel z kabanosami
Reklama
Reklama
Reklama