Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto serowe:
- 35 dag mąki
- 20 dag chudego twarogu
- 25 dag masła
- 20 dag cukru
- 2 jajka
- skórka otarta z cytryny
- -łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Obłożenie:
- 40 dag mroż. wiśni bez pestek
- cukier waniliowy
- 10 dag zmielonych migdałów
- 2 łyżki tartej bułki
- cynamon
- mielone goździki
Oraz:
- 2 żółtka
- 10 dag płatków migdałowych
- galaretka wiśniowa
Przygotowanie:
- Twaróg odciśnij, zmiksuj z cukrem, masłem i jajkami. Dodaj skórkę cytrynową, mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię, chłodź godzinę. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm.
- Wiśnie wymieszaj z tartą bułką, cukrem waniliowym, zmielonymi migdałami, szczyptą cynamonu i goździków. Nadzienie rozłóż na cieście. Ciasto zwiń w rulon, posmaruj żółtkami, obtocz w płatkach migdałowych, pokrój na 18 plastrów. Ułóż na blasze. Piecz 30 min (200 st.).
- Galaretkę przygotuj w 1,5 szklanki wrzątku. Ostudź, mieszając. Ciastka polej zastygającą galaretką. Odstaw do całkowitego zastudzenia.