Składniki:
- 50 dag mąki
- 100 ml mleka
- 7 dag drożdży
- po 15 dag cukru i masła
- 3 jajka
- cukier wanilinowy
- żółtko
- po łyżce mleka i cukru
- 3 jabłka
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki, odstaw do wyrośnięcia.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, rozczyn i stopione letnie masło. Wymieszaj, wyrób.
- Z ciasta uformuj kulę i włóż ją do dużego garnka. Zalej zimną wodą, odstaw. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię wody, delikatnie je wyjmij i osącz. Dodaj do niego cukier i cukier wanilinowy, ponownie wyrób.
- Z ciasta uformuj gruby placek i wyłóż nim dno i boki okrągłej formy. Środek posmaruj żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i cukrem. Na wierzchu ułóż plasterki jabłek. Piecz ok. 50 min w temp. 180 st. C.