Na Ukrainie dzieci zawieszają te ciasteczka na choince.
Ukraińskie ciasteczka bożonarodzeniowe
Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
¼ kostki pokrojonego masła,
1 łyżka miodu,
1/3 szklanki jasnego brązowego cukru,
2 łyżeczki cynamonu,
1 ½ szklanki mąki,
1 łyżeczka mielonego imbiru,
½ łyżeczki sody,
1/8 łyżeczki soli,
3 łyżki mleka,
1 duże jajko (żółtko oddzielone od białka),
2 łyżki drobno posiekanych kandyzowanych wiśni (czerwone i zielone),
Kolorowe wstążki do dekoracji.
Etapy przygotowania:
Roztopić masło z miodem i brązowym cukrem na średnim ogniu. Cukier powinien rozpuścić się całkowicie. Następnie zdjąć z ognia i studzić przez 15 minut. Mąkę, cynamon, sól i sodę wsypać do miski. Zrobić zagłębienie na środku. Dodać roztopione masło, mleko oraz żółtko i wyrobić gęste ciasto. Ugnieść z ciast kulę i owinąć folią spożywczą. Następnie włożyć do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 6 mm. Wykroić ciastka foremkami. Ciastka układać w odstępach 3cm, na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Białko lekko ubić i smarować nim ciasteczka pędzelkiem. Posypać je wiśniami. W każdym ciastku zrobić wykałaczką otwór. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystygnięciu ciasteczka nawlec na wstążkę i zawiesić na choince. Ciasteczka mają trwałość do 14 dni.
Smacznego!