Tylko dla kobiet

Urządzamy babski wieczór. Najprostszy przepis: dobre towarzystwo, dobra muzyka, lekkie menu.
/ 07.03.2007 14:40
Urządzamy babski wieczór. Najprostszy przepis: dobre towarzystwo, dobra muzyka, lekkie menu. Zaczynamy szampańskim drinkiem. A na deser wjedzie tort ananasowo-bezowy.







Prosto z rusztu

- 350 g polędwicy z indyka
- około 12 pomidorków koktajlowych
- żółta papryka
- niewielka cebula
- łyżeczka bazylii
- ząbek czosnku
- łyżeczka sosu sojowego
- pół łyżeczki ostrej papryki
- patyczki do szaszłyków
- 4 łyżki oleju
- sos: 150 g sera pleśniowego, 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka majonezu

Mięso pokrój w kostkę o bokach ok. 2 cm. Przełóż do miski. Sos sojowy wymieszaj z olejem. Dodaj roztarty ząbek czosnku, bazylię i paprykę. Wymieszaj wszystko i tak przygotowaną marynatą zalej mięso. Odstaw na ok. 60 min. Na drewniane patyczki do szaszłyków nadziewaj na przemian mięso, pokrojoną cebulę, pomidorki i kawałki papryki. Ułóż na ruszcie i piecz w piekarniku ok. 40 minut (funkcja: grill).
Sos serowy: ser pleśniowy zmiksuj z jogurtem i majonezem.
Podawaj razem z szaszłykami.

Talerz Satinigue 213 zł, Dajar Selective Shops, Promenada; Talerz platerowy 102 zł; Serduszko szklane 21 zł, Bed & Breakfast; Sosjerka 90 zł, Villeroy & Boch, Promenada

Wokół paluszków
- Opakowanie paluszków grissini
- szynka parmeńska

Plastry szynki przekrój wzdłuż na połówki i dokładnie owiń nimi górną część każdego paluszka.
Uwaga: ta superszybka w przygotowaniu przekąska poważnie uzależnia:). Zwłaszcza z wyśmienitym sosem serowym
(patrz sos serowy przy „Prosto z rusztu”)
.

Sosjerka 90 zł; Serwetka różowa 65 zł, Villeroy & Boch, Promenada;
Półmisek owalny Satinique 118 zł; Kieliszki 59 zł, Dajar Selective Shops, Promenada

Minibliny
- Po 150 g mąki gryczanej i pszennej
- pół opakowania drożdży instant
- łyżka cukru
- jajko
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- sól
- tłuszcz do smażenia
- do obłożenia: kwaśna śmietana, wędzony łosoś w plasterkach, cytryna, koper.

Oba rodzaje mąki, drożdże, sól, cukier, roztopione masło, żółtko, ciepłe mleko oraz szklankę wody rozmieszaj na gładką masę.
Dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszaj i odstaw na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Wyrośniętą masę ponownie wymieszaj (powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Kładź łyżką niewielkie placuszki na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem. Smaż na niezbyt dużym ogniu z obu stron na złoto. Ciepłe bliny smaruj śmietaną i obłóż plasterkami łososia, cytryną i gałązkami kopru.

Kieliszek kryształowy 101 zł; Talerzyk porcelanowy 50 zł, Villeroy & Boch, Promenada;
Sztućce Olivia, komplet 24 szt. 717 zł, Dajar Selective Shops, Promenada

Szampan, lód i truskawki
- Butelka białego szampana albo wina musującego
- 100 ml syropu truskawkowego
- mrożone drobne truskawki

Szampana schłódź w lodówce. Truskawki umyj i pokrój. Owoce wrzuć do kieliszków, zalej szampanem, dodaj po łyżeczce syropu i od razu podawaj. Zamiast kostek lodu pięknie wyglądają mrożone truskawki. Łatwo je kupić i cudownie schładzają ten pyszny napój.

Kryształowy kieliszek do szampana 101 zł, Villeroy & Boch, Promenada; Talerz plater 102 zł, Bed & Breakfast





Biały puch
- Opakowanie blatów bezowych
- 300 ml śmietanki 36 proc.
- 2 opakowania Śmietan-fixu
- puszka ananasów
- puszka mandarynek w syropie
- pół opakowania cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- otarta skórka z cytryny

Do dobrze schłodzonej śmietany wsyp Śmietan-fix i ubij na sztywno. Dodaj cukier, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i 4 zmiksowane plastry ananasa. Wszystko delikatnie wymieszaj. Pozostałe owoce osącz na sitku. Blaty bezowe przełóż kremem ananasowym. A na wierzchu tortu połóż cząstki mandarynki i plastry ananasa.
Tort przygotowuje się błyskawicznie. Zamiast ananasa możesz użyć truskawek lub kiwi.

Talerz 119 zł, Villeroy & Boch, Promenada

Potrawy, tekst, stylizacja Beata Lipov
Zdjęcia Lubomir Lipov

Beata i Lubomir Lipov
Ona przyrządza dania według własnych przepisów i nakrywa do stołu. On fotografuje. Więcej na stronie: www.studiolipov.com

Redakcja poleca

REKLAMA