Składniki:
Na ciasto:
- 0,3 l wody
- 8 dag masła
- 10 dag cukru
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- sól
- 25 dag mąki
- 4 jajka
- oliwa do smażenia
Do polania:
- 0,2 l wody
- 40 dag cukru
- sok z cytryny
- posiekane orzechy (np. piniowe, pistacjowe)
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę z masłem, cukrem, skórką z cytryny i szczyptą soli. Zestaw z ognia. Wsyp przesianą mąkę i mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od naczynia. Dalej ucieraj, dodając kolejno jajka.
- Z ciasta uformuj małe kulki, w środku każdej zrób wgłębienie. Ciasteczka usmaż na oliwie. Osącz na bibule, wystudź.
- Z wody i cukru ugotuj gęsty syrop. Dopraw go sokiem z cytryny. Gorącym polej ciasteczka, posyp orzechami.