Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 żółtka
- łyżka kwaśnej śmietany
- skórka otarta z pomarańczy
- sól
Krem:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
- pół szklanki kremówki
- kieliszek likieru pomarańczowego
- Obłożenie:
- opakowanie mrożonych truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
Dodatkowo:
- płatki migdałowe do posypania
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Posiekaj z pokrojonym masłem. Dodaj cukier, skórkę pomarańczową, żółtka i śmietanę. Posiekaj, zagnieć. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim natłuszczoną i posypaną bułką formę w kształcie serca. Nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową, obsyp grochem. Piecz 20 min (200 st.). Usuń folię z grochem, piecz jeszcze 10 min. Ciasto wyjmij, ułóż na talerzu.
- Czekoladę połam i rozpuść w gorącej kremówce. Mieszając, ostudź, następnie połącz z likierem i wylej na tartę. Odstaw do stężenia. Galaretki rozpuść w 600 ml wrzątku. Mieszaj, aż ostygną i lekko zgęstnieją. Dodaj mrożone truskawki, zamieszaj i od razu wlej na warstwę czekoladową. Chłodź 2 godz. Posyp płatkami migdałowymi.