Liczba porcji: 10
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 1 gotowy blat biszkoptowy (o średnicy 24 cm)
- 1 kieliszek likieru truskawkowego
- 4–5 łyżek konfitur truskawkowych
Na krem:
- 2 galaretki truskawkowe
- 0,5 l śmietany kremówki 36-proc.
Na wierzch:
- 50 dag truskawek do ułożenia na kremie
Do dekoracji:
- bita śmietana
- ozdoby czekoladowe
- listki mięty
Przygotowanie:
- Średnią tortownicę (o średnicy 24 cm) ze zdejmowanym brzegiem wyłóż pergaminem albo papierem do pieczenia. Blat biszkoptowy ułóż na dnie i posmaruj konfiturami truskawkowymi, a następnie skrop likierem truskawkowym.
- Galaretki rozpuść w dwóch szklankach wrzątku. Dokładnie wymieszaj, uważając, by cała żelatyna dobrze się rozpuściła. Po ostudzeniu wstaw do lodówki do schłodzenia. Od czasu do czasu zamieszaj, nie dopuszczając, aby galaretka całkowicie stężała.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, ale nadal będzie półpłynna, zmiksuj ją z wlewaną stopniowo śmietaną. Tak przygotowany mus truskawkowy przelej na biszkoptowy spód. Na wierzchu rozłóż truskawki przekrojone na połówki. Owoce lekko powciskaj do środka. Wstaw na 5–6 godzin do lodówki, aby masa całkowicie zastygła.
- Przed podaniem ptasie mleczko odkrój od brzegów tortownicy i wyjmij na talerz. Boki pianki posmaruj bitą śmietaną i udekoruj czekoladowymi ozdobami. Wierzch ozdób rozetkami z bitej śmietany i listkami mięty.