Truskawki w karmelu - przepis

jedzenie na podłodze
Deser ten doskonale smakuje z herbatą o smaku dzikiej róży i maliny. W upalne dni herbatę podaj na zimno.
/ 06.07.2018 10:51
jedzenie na podłodze

Przygotowanie 20 min
Porcja  ok. 320 kcal


Przepis na 4 porcje truskawek w karmelu:
  • 60 dag twardych, małych truskawek
  • 20 dag cukru kryształu
  • pomarańcza
  • po 1–2 łyżeczki sezamu, wiórków kokosowych i płatków migdałowych

Sposób wykonania deseru z truskawkami:


  1. Truskawki opłucz, dokładnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Nie odrywaj szypułek. Pomarańczę umyj, osusz, zestrugaj cienkie wiórki skórki i wyciśnij sok odrzucając pestki.
  2. Sok pomarańczowy wlej na patelnię. Wsyp cukier i ogrzewaj na średnim ogniu, aż się roztopi i skarmelizuje na złoty kolor. Patelnię z karmelem ustaw na małym ogniu, aby karmel nie zastygł.  

  1. Kolejno nabijaj truskawki od strony szypułki na bambusowy patyk, zanurzaj w karmelu i – zanim zastygnie – lekko posyp sezamem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi. Układaj na talerzu i odstaw w suche miejsce do zastudzenia. Ułóż w piramidkę. Udekoruj wiórkami skórki pomarańczowej i podawaj.

Redakcja poleca

REKLAMA