Składniki:
- 20 dag herbatników
- 3 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 15 dag masła
- 10 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki śmietany 18-proc.
Polewa:
- 8 dag czekolady deserowej
- 3 łyżki śmietany 30-proc.
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Herbatniki pokrusz wałkiem w foliowej torebce, połącz z wiórkami kokosowymi. W garnuszku rozpuść cukier z miodem. Gdy uzyskasz złoty karmel, dodaj do niego śmietanę i masło. Ogrzewaj, aż składniki się połączą. Wsyp pokruszone herbatniki z wiórkami, wymieszaj.
- Dno tortownicy o średn. 20 cm wyłóż pergaminem. Masą wyłóż formę, dociśnij, chłodź 2 godz. Czekoladę połam, podgrzej z cukrem pudrem i śmietaną. Wylej na spód, posyp wiórkami. Ostudź, pokrój na trójkąty.