Przygotowanie 15 min
Pieczenie 60 min
Porcja ok. 280 kcal
Przepis na 6 porcji:
- 1/2 kg mielonego sera białego
- 1,5 szklanki słodkiej śmietanki
- tabliczka białej czekolady
- 5 łyżeczek żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- sok z 1/2 cytryny
- owoce do dekoracji
Sposób wykonania:
1. W 1/2 szklanki wody namocz żelatynę i rozpuść na parze. Czekoladę połam na małe kawałki i rozpuść na parze.
2. Ser zmiksuj z cukrem, sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym. Cały czas miksując, dodawaj czekoladę oraz przestudzoną żelatynę. Masę serową przełóż do foremki wyłożonej folią aluminiową. Odstaw do lodówki na 4–5 godz. Terrinę podawaj pokrojoną w grube plastry, obłożoną ulubionymi owocami.