Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 17 dag miękkiego masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 3 roztrzepane jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/4 szklanki mleka
Przygotowanie:
- Utrzeć masło z cukrem i esencją waniliową. Powoli dodawać jajka. Ciągle mieszać.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Cały czas ucierając masę maślaną, dodawać na przemian mleko i szypką mieszankę.
- Kwadratową blachę o boku 20 cm wysmarować tłuszczem. Wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.
- Piec 55 minut. Po wyjęciu, zostawić ciasto w blaszce na 10 minut.
- Potem przełożyć na druciany stojak do ochłodzenia.