Szwedzki stół

Najnowsza książka kulinarna o smakach kuchni skandynawskiej. Polecamy.
 
Tort „Mazarin’
Ciasto:
- 10 dag masła lub margaryny
- 1/5 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Masa migdałowa:
- 4 jajka
- niepełna szklanka cukru
- 10dag migdałów słodkich
- 2 migdały gorzkie
- 10 dag masła lub margaryny

Posiekać wszystkie składniki ciasta. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na kilka godzin. Sparzyć, obrać i zemleć migdały. Ubijać jajka z cukrem na białą masę, dodać migdały i rozpuszczone masło. Dobrze wymieszać. Wylepić ciastem średnią tortownicę (22 cm średnicy), uformować wyższy brzeg. Wlać masę migdałową na ciasto i piec w nagrzanym do temperatury 200°C piecyku około 45 minut. Ostudzony torcik można posypać cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami, np. kiścią winogron. Można podawać z bitą śmietaną lub miękkimi lodami.

Szewski "łosoś"

- 10 solonych śledzi
- 2 cebule
- 20 ziaren ziela angielskiego
- szklanki octu
- niepełna szklanka wody

Oczyścić i odfiletować śledzie, pozostawiając skórę. Namoczyć przez kilka godzin. Wyjąć, odsączyć. Ułożyć filety w naczyniu skórą do góry. Cebule obrać i posiekać, zmiażdżyć grubo ziele angielskie. Posypać filety cebulą i zielem. Wymieszać wodę z octem i zalać śledzie. Postawiać w chłodzie przynajmniej na 6 godzin. Śledzie podawać z gotowanymi ziemniakami i śmietaną wymieszaną z zielenin (koperek, szczypiorek).


Teresa Cichowicz-Porada "Szwedzki stół. Smaki kuchni skandynawskiej", wyd. Twój Styl, Warszawa 2005


SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)