Przygotowanie 45 min * pieczenie ok. 30 min * 4 porcje * 1 porcja – ok. 290 kcal
Składniki:
- 6 jajek
- 15 dag mieszanki owoców leśnych
- 50 ml białego rumu
- 20 dag cukru
- 7,5 dag mąki (około 5 płaskich łyżek)
- 500 ml mleka
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder
Smakowite desery - forum >>
1
z
3
fot. STOCKFOOD/FREE
Owoce zalej rumem, odstaw. Zagotuj mleko. 4 żółtka utrzyj na kremową masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj. Mieszając, powoli wlewaj gorące mleko. Ustaw na małym ogniu i dalej mieszając, gotuj krem około 2 minut.
2
z
3
fot. STOCKFOOD/FREE
Do kremu dodaj dwa pozostałe żółtka. Z 6 białek ubij sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Krem ostrożnie połącz z owocami wraz z rumem i sztywną pianą z białek. Ostrożnie mieszaj, aby owoce nie puściły soku.
3
z
3
fot. STOCKFOOD/FREE
Formę wyłóż papierem do pieczenia, robiąc kołnierz. Papier wysmaruj masłem, wysyp cukrem. Wlej przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C. Piecz 25 minut. Otwórz piec, suflet posyp cukrem pudrem, piecz jeszcze 5 minut.