Składniki:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki masła (7 dag)
- 3 płaskie łyżki mąki (5 dag)
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 3 łyżki cukru (7 dag)
Dodatki:
- 1 torebka cukru waniliowego
- tarta bułka i masło do formy
Przygotowanie:
- W dużym rondelku roztop masło. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej mleko z rozpuszczonym cukrem waniliowym i ogrzewaj na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstaw z ognia i ostudź. Ostudzoną masę wymieszaj z żółtkami utartymi z cukrem. Dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Lekko wymieszaj.
- Włóż ciasto do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Wstaw formę i piecz około 20 minut. Podawaj od razu z dodatkiem sosów owocowych, waniliowego lub czekoladowego.
- Suflet można przygotować w kilku wersjach smakowych. Można dodać skórkę otartą z cytryny i będzie to suflet cytrynowy. Suflet pomarańczowy uzyskamy, dodając do ciasta kieliszek likieru pomarańczowego. 2–3 łyżki wiórków kokosowych zmienią nasz suflet w kokosowy.