Strudel jabłkowy

Na ciasto: Łączymy mąkę i sól, dodajemy wodę, olej i ocet i miksujemy z użyciem łopatkowych końcówek na wolnych obrotach, aby uzyskać miękkie ciasto. Można dodać nieco wody, jeśli jest zbyt suche.
/ 25.08.2009 12:59

Składniki
Nadzienie:
30 ml rumu,
3 łyżki rodzynek,
¼ łyżeczki cynamonu,
80 g cukru,
115 g stopionego masła,
1 ½ szkl. bułki tartej,
½ szkl. posiekanych orzechów włoskich,
900 g jabłek pokrojonych w plastry

Ciasto:
200 g mąki,
1/8 łyżeczki soli,
7 łyżek wody,
2 łyżki oleju,
½ łyżeczki octu winnego jabłkowego

Sposób przygotowania
Na ciasto: Łączymy mąkę i sól, dodajemy wodę, olej i ocet i miksujemy z użyciem łopatkowych końcówek na wolnych obrotach, aby uzyskać miękkie ciasto. Można dodać nieco wody, jeśli jest zbyt suche. Następie kontynuujemy miksowanie z końcówką do ciasta (spirale), aż do uzyskania twardszej powierzchni. Wreszcie, wyrabiamy kulę ręką ok. 2 minut na nieomączonej stolnicy. Formujemy dysk, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 90 minut.

Nadzienie: Mieszamy rum i rodzynki. Do rozpuszczonego na patelni masła (3 łyżki) dodajemy bułkę tartą i smażymy na złoto ok. 3 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na dużej, łatwo dostępnej powierzchni, najlepiej na stole kuchennym, przykrytym lnianym obrusem i obsypanym mąką. Rozciągamy palcami brzegi i wałkujemy najcieniej jak się da. Końcowy wymiar powinien wynosić 60 na 90 cm. Pozostałymi trzema łyżkami roztopionego masła smarujemy powierzchnię ciasta, na wierzch wysypujemy równomiernie bułkę tartą, następnie orzechy. Jabłka mieszamy z rodzynkami w rumie, cukrem i cynamonem, i wykładamy na wierzch. Dobrze jest zachować kilka centymetrów pustych od jednej krótszej krawędzi, aby nadzienie nie wysypywało się po zawinięciu.
Zwijamy względem krótszego boku, przeciwległego do pustego paska, podnosząc delikatnie obrus. Po zrolowaniu, przenosimy ostrożnie na wyłożoną pergaminem blachę i smarujemy resztą stopionego masła. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem pozostawiamy do ostygnięcia ok. pół godziny. Ozdabiamy bitą śmietaną.