Liczba porcji: 12
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- paczka Haribo Chamallows Smerfy
- opakowanie dowolnych babeczek (jeżeli babeczki będą czekoladowe, potrzebne będzie także kakao)
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml wody
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 300g pianek Haribo Chamallows
- 2-3 łyżki masła
- 170 g preparowanego ryżu
- 300 ml śmietany 30%
- opakowanie śmietan-fix
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki soku z rozgniecionych malin lub wiśni, by nadać koloru masie
Przygotowanie:
Jeśli szukasz prawdziwej słodkiej niespodzianki dla swojej latorośli, zaskocz ją wioską Smefrów. Jak ja przygotować? Nie ma nic prostszego.
- Podstawą przepisu są babeczki do wykonania jak z przepisu na muffinki z żelkami Haribo.
- W tym czasie ubij masło z cukrem pudrem, aż do uzyskania puszystej masy.
- Kiedy babeczki są już wystudzone, posmaruj ich boki, zostawiając otwór na drzwi.
- Wyrównaj i włóż do lodówki na kilkanaście minut, by krem stężał.
- W garnku rozpuść masło.
- Następnie dodaj pianki, mieszaj aż do rozpuszczenia i uważaj, by nie przywarły do spodu.
- Kiedy pianki się roztopią, dodaj ryż, zestaw z kuchenki i mieszaj przez około 2 minuty.
- Zostaw masę do ostygnięcia na ok. 4-5 minut.
- Z masy formuj daszek w kształcie czapki grzyba.
- Zostaw do ostygnięcia na ok. 30 minut.
- Ubij śmietanę, a w połowie jej ubijania dodaj cukier oraz śmietan-fix.
- Kiedy śmietana jest ubita, odłóż 2 łyżki do oddzielnej miseczki.
- Do reszty dodaj sok z malin i mieszaj do uzyskania jednolitego koloru.
- Gdy daszek z ryżu ostygnie, udekoruj go czerwoną bitą śmietaną.
- Z białej śmietany zrób kropki na domku.
- Na koniec połóż daszek na muffinku i ustaw obok Haribo Smurfy Chamallows.
Materiały prasowe, Haribo