Smażone truskawki

Truskawki umyć, osączyć i usunąć szypułki. Pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki. Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron. Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
/ 18.06.2007 11:08

Składniki
20 dag mąki,
1 szklanka zsiadłego mleka,
szczypta soli,
5 dag cukru,
3 jajka,
60 dag truskawek,
tłuszcz do smażenia,
cukier,
cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Truskawki umyć, osączyć i usunąć szypułki.

Pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki.

Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron.

Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA