Składniki
20 dag mąki,
1 szklanka zsiadłego mleka,
szczypta soli,
5 dag cukru,
3 jajka,
60 dag truskawek,
tłuszcz do smażenia,
cukier,
cukier waniliowy
1 szklanka zsiadłego mleka,
szczypta soli,
5 dag cukru,
3 jajka,
60 dag truskawek,
tłuszcz do smażenia,
cukier,
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Truskawki umyć, osączyć i usunąć szypułki.
Pokrajać je w plastry i posypać cukrem. Z jajek, mąki, mleka i szczypty soli sporządzić ciasto nieco gęściejsze niż na naleśniki.
Truskawki włożyć do ciasta, wymieszać i kłaść porcje na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Obsmażać z obu stron.
Podawać z cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.