Sernik z waniliową pianką
- 1 kg białego tłustego sera
- 3 jajka
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżka mleka
- 1 szklanka pokrojonych w plasterki truskawek
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- aromat waniliowy
Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków. Połączyć z cukrem, żółtkami, budyniem i cukrem waniliowym. Dodać skórkę cytrynową i ubite na sztywno białka. Delikatnie wymieszać.
Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy wyłożyć masę serową. Zwilżonym nożem wygładzić nadzienie, by równo się upiekło. Posypać płatkami i posmarować słodką śmietanką. Ciasto piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody. Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem i aromatem waniliowym. Pod koniec ubijania dodać mleko skondensowane i rozpuszczoną żelatynę. Na zimnym cieście delikatnie rozsmarować piankę i ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić w kwadraty.
Talerzyk deserowy 118 zł/szt., widelczyk do ciasta 51 zł/szt., filiżanka ze spodkiem 148 zł/szt., serwetka w zieloną kratkę 39 zł/szt., serwetki niebieskie 49 zł/szt., dzbanek do herbaty 394 zł, cukiernica 216 zł, świeczniki zielone39 zł/szt., Villeroy & Boch. Taca ażurowa 129 zł, SIA Instytut Tworzenia Dobrych Nastrojów. Miseczka niebieska 19,90 zł, Duka
Truskawkowy przekładaniec
- kilka ładnych truskawek
- 1 szklanka bitej śmietany
- 5-6 suszonych moreli
- 50 ml koniaku
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki kefiru
- szczypta soli
- kilka listków melisy
Morele sparzyć wrzątkiem, następnie zalać koniakiem. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać cukier, sól, masło starte na tarce i kefir. Zagnieść elastyczne ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki. Potem rozwałkować, szklanką wyciąć krążki i upiec na złoty kolor. Pozostawić do ostygnięcia. Truskawki pokroić w cienkie plasterki, morele odsączyć i pokroić w paski. Krążki przekładać truskawkami i bitą śmietaną. Udekorować morelami i listkami melisy.
Talerz deserowy 23 zł, Almi Decor. Serwetka 39 zł/szt., Villeroy & Boch
Sałatka z serem kozim
- 1/2 główki sałaty rzymskiej
- kilka liści sałaty masłowej
- opakowanie pleśniowego serka koziego
- 200 g truskawek
- kilka liści świeżej szałwii
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- pieprz biały
- 1 łyżka syropu truskawkowego
Sałatę umyć, dokładnie osuszyć i porwać na kawałki. Ułożyć w misce, dodać pokrojone w cząstki truskawki. Ser pokroić w plastry i dodać do sałaty. Szałwię posiekać, wymieszać z jogurtem i syropem, przyprawić. Sosem polać sałatkę.
Miseczki "Tutti" 19,90 zł/szt., sztućce "Soft" 69,90 zł/kpl. dla 6 osób, Duka
Deser z biszkoptami
- 2 serki homogenizowane truskawkowe
- 2 serki waniliowe
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 pomarańczowe
- opakowanie podłużnych biszkoptów
- 300 g truskawek
- mięta do dekoracji
Dno okrągłej formy wyłożyć nieprzywierającym papierem. Biszkopty przyciąć do wysokości formy i obłożyć nimi boki. Galaretki rozpuścić w połowie wody podanej na opakowaniu, każdy smak w oddzielnym naczyniu. Gdy galaretki przestygną, ale będą jeszcze w stanie płynnym, wymieszać je z serkami: do pomarańczowej galaretki dodać serki waniliowe, do truskawkowej – truskawkowe. Masę truskawkową przelać do formy, wstawić na chwilę do lodówki, aby lekko stężała, potem wlać masę pomarańczową. Deser odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia, następnie na wierzchu ułożyć truskawki.
Patera 169 zł, SIA Instytut Tworzenia Dobrych Nastrojów
Potrawy, tekst, stylizacja: Beata Lipov
Zdjęcia: Lubomir Lipov