Sernik z jabłkami

Zaparzyć kawę w jednej szklance przegotowanej wody. 1 jako i 5 żółtek ubić z 3/4 szklanki cukru na parze do białości i wystudzić.
/ 13.09.2018 10:16

Składniki

  • 3 jaja
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 krople aromatu rumowego
  • 2 łyżki kaszy mannej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 750 g twarogu trzykrotnie zmielonego ( najlepiej chudego)
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 750 g jabłek
  • 4 łyżki konfitury morelowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1cytryna

Sposób przygotowania

Odzielic białka od żółtek. Masło z cukrem, cukrem waniliowym, olejkiem rumowym utrzeć na kremową masę. Dodawać po jednym żółtku. Kaszę manną wymieszać z proszkiem do pieczenia i budyniem i dodać do masy. Dalej ucierając dodać twaróg i śmietanę. Białka ubić z solą na sztywną pianę, wymieszać z ciastem.

Masę wylać do tortownicy, wyłożonej pergaminem i wyrównać wierzch. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek. Każdą ćwiartkę naciąć w kilku miejscach od wypukłej strony i tą stroną do góry ułożyć na cieście. Jabłka skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały.

Piec w temp. 180 stopni, 70 minut. Na ok. pół godziny przed końcem pieczenia przykryć pergaminem. Po upieczeniu na ok. 10 minut zostawić w wyłączonym piekarniku. Zdjąć obręcz, ciasto wystudzić w tortownicy.

Konfiturę podgrzać i posmarować nią ciasto. Odczekać, aż zastygnie, posypać cukrem pudrem.