Składniki:
- 1,5 szklanki mąki (25 dag)- pół kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Masa serowa:
- 80 dag twarogu mielonego
- 20 dag cukru
- 5 jajek
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 budyń kokosowy
- łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
Oraz:
- 20 dag śmietanki kremówki
- 10 dag wiórków kokosowych
- łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
- kulki Raffaello i listki melisy do dekoracji
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Posiekaj z pokrojonym w płatki masłem. Dodaj cukier, żółtko i śmietanę, wyrób ciasto. Wylep nim spód i brzegi tortownicy.
2. Przygotuj masę serową: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Zmiksuj z twarogiem. Dodaj budyń kokosowy i skórkę pomarańczową. Wymieszaj ze sztywną pianą z białek. Masę wylej na ciasto. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st.
3. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Wiórki kokosowe upraż na patelni bez tłuszczu. Przestudź. Blenderem partiami zmiel połowę wiórków. Wymieszaj z ubitą śmietanką. Tą masą pomaruj cały ostudzony sernik. Przybierz resztą wiórków i Raffaello.
2. Przygotuj masę serową: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Zmiksuj z twarogiem. Dodaj budyń kokosowy i skórkę pomarańczową. Wymieszaj ze sztywną pianą z białek. Masę wylej na ciasto. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st.
3. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Wiórki kokosowe upraż na patelni bez tłuszczu. Przestudź. Blenderem partiami zmiel połowę wiórków. Wymieszaj z ubitą śmietanką. Tą masą pomaruj cały ostudzony sernik. Przybierz resztą wiórków i Raffaello.