Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- skórka otarta z 1/2 cytryny,
- 3 jajka,
- 2 łyżki rumu,
- 1/2 kostki margaryny,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Zagnieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, margarynę, skórkę cytrynową, jajka oraz rum.
- Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
- Następnie cienko rozwałkować. Pokroić na prostokąty. Każdy prostokąt naciąć w środku wzdłuż na długość pięciu centymetrów i przewinąć.
- Usmażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
- Odsączyć. Oprószyć cukrem pudrem.