Przepis na rumowe faworki

Faworki to symbol udanej karnawałowej imprezy, ale nie tylko!
/ 28.01.2009 11:08
DRUKUJ PRZEPIS
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • skórka otarta z 1/2 cytryny,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
  1. Zagnieść mąkę, proszek do pieczenia, cukier, margarynę, skórkę  cytrynową, jajka oraz rum.
  2. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
  3. Następnie cienko rozwałkować. Pokroić na prostokąty. Każdy prostokąt naciąć w środku wzdłuż na długość pięciu centymetrów i przewinąć.
  4. Usmażyć na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
  5. Odsączyć. Oprószyć cukrem pudrem.

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA