Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 6 żółtek
- 10 łyżek cukru
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy instant
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżeczki żelatyny
- 10 dag czekolady
- 3 białka
- sól
Dodatki:
- truskawki
- czekoladowe ozdoby
Przygotowanie:
- Żółtka z 6 łyżkami cukru utrzyj na puszysty kogel–mogel. Śmietankę wymieszaj z mlekiem i szczyptą soli. Nieco płynu odlej i wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Resztę zagotuj z kawą, kakao i czekoladą. Zagęść rozrobioną mąką ziemniaczaną.
- Masę kakaową dokładnie wymieszaj z koglem–moglem. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wrzątku i dodaj do masy, wymieszaj. Białka ubij z resztą cukru i wymieszaj z ciepłą masą.
- Foremki wykłóż pergaminem, napełnij masą. Wstaw na 4 godziny do lodówki. Schłodzony mus wyłóż na talerzyki, ostrożnie usuń pergamin. Udekoruj truskawkami i czekoladowymi ozdobami.