Własnoręcznie przygotowane lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym czy żurawinowe lody na patyku w każdym domu będą hitem tego lata!
Lody o smaku żurawinowym-stracciatella w wafelku czekoladowym
Składniki:
- 120 ml soku z żurawiny amerykańskiej
- 50 g posiekanej, suszonej żurawiny amerykańskiej
- 50 g pełnotłustego jogurtu
- 50 g bitej śmietany
- 1/2 opakowania (125 g) „Frucht Eis Zauber“ firmy Diamant
- (gotowy proszek do robienia lodów)
- 30 g płatków czekoladowych
- 50 g polewy z półgorzkiej czekolady
- 4 chrupiące rożki do lodów (każdy po 5 g)
Sposób przygotowania:
Zagotować sok z żurawiny amerykańskiej razem z żurawiną amerykańską. Następnie
przetrzeć i przecedzić przez sitko. Pozostawić do ostudzenia. Ucierać jogurt, śmietanę, „Frucht Eis Zauber“ i ostudzony wywar z żurawiny amerykańskiej przez ok. 3 minuty, aż do uzyskania delikatnej kremowej piany. Obtoczyć w płatkach czekoladowych. Włożyć do miski i włożyć do zamrażarki na ok. 5 godzin.
Polewę czekoladową włożyć w opakowaniu do wody i poczekać aż się roztopi. Zanurzyć
brzegi wafelków czekoladowych w polewie i pozostawić do zastygnięcia. W tym celu wstawić
wafle do kubka lub szklanki. Resztę polewy wlać do wafelków. Łyżką do lodów uformować
kulki i umieścić je w wafelkach.
Lody na patyku
Składniki:
- 40 g suszonej żurawiny amerykańskiej
- 100 ml soku z żurawiny amerykańskiej
- 125 g zmrożonych lub świeżych truskawek
- 1 łyżka stołowa cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 formy do lodów na patyku (każda o pojemności ok. 60 ml)
Sposób przygotowania:
Zagotować żurawinę, sok z żurawiny amerykańskiej, truskawki i cukier wanilinowy. Delikatnie utrzeć i wlać do formy do lodów na patyku. Patyczki do lodów można ewentualnie zastąpić plastikowymi łyżeczkami.
Anioł żurawinowy
Składniki:
-
100 g żurawiny amerykańskiej
- 225 ml soku z żurawiny amerykańskiej
- 1/2 opakowania „Frucht Eis Zauber“ (125 g) firmy Diamant
- (proszek do robienia lodów)
- 2 laski wanilii
- 200 g bitej śmietany
- 600 ml mleka
- 1-2 łodyżki mięty
Sposób przygotowania:
Żurawinę zagotować razem z sokiem z żurawiny amerykańskiej, przetrzeć i przecedzić przez sitko. Następnie pozostawić do ostygnięcia. Ucierać „Frucht Eis Zauber“ z powstałym wywarem z żurawiny amerykańskiej, aż do momentu otrzymania delikatnej kremowej piany. Masę pozostawić w zamrażarce na 5 godzin. Zetrzeć laskę wanilii. Zagotować razem laskę wanilii, jej miąższ, cukier, bitą śmietanę, mleko. Przelać waniliową śmietanę przez drobne sitko i pozostawić do schłodzenia w lodówce. Łyżką do lodów uformować kulki, a następnie umieścić je w pucharku. Polać śmietaną waniliową i przybrać listkami mięty.
Spaghetti lodowe z sosem z żurawiny
Składniki:
- 1 laska wanilii
- 200 g siekanych, suszonych owoców żurawiny
- amerykańskiej
- 20 g cukru
- 320 ml soku z żurawiny amerykańskiej
- 40 ml Noilly Prat
- 40 ml syropu malinowego
- 500 ml lodów waniliowych
- 30 g białej czekolady
- 150 g bitej śmietany
- ewentualnie mięta do przybrania
Sposób przygotowania:
Przeciąć wzdłuż laskę wanilii i wyskrobać miąższ ze środka. Zagotować otrzymaną
wanilię, 180 g żurawiny amerykańskiej, cukier, sok z żurawiny amerykańskiej, wino Noilly
Prat i syrop malinowy. Wszystko razem zetrzeć na miazgę, gotować w średniej temperaturze
aż zgęstnieje. Odstawić na 30 minut do ostygnięcia. W międzyczasie wyjąć lody waniliowe z lodówki, a czekoladę drobno zetrzeć. Ubić śmietanę na sztywno i rozdzielić na talerze deserowe.
Lody „przecisnąć” przez maszynkę do warzyw wprost na śmietanę znajdującą się na
talerzach. Spaghetti lodowe polać sosem żurawinowym oraz posypać czekoladą i resztą żurawiny
amerykańskiej. Podawać zaraz po przyrządzeniu. Można również przybrać listkami mięty.