Lato to dla wielu z nas ulubiona pora roku. W wakacyjnej diecie nietrudno o różnorodność – do wyboru mamy świeże owoce i warzywa, chętnie sięgamy także po lody.
Kiedy lato się kończy, niestety przestajemy poświęcać uwagę temu, co jemy. Zupełnie niesłusznie. „Niektóre produkty uruchamiają system nagrody w mózgu. W ten sposób np. lody, kojarzące się nam z latem i wakacjami, stają się po prostu bodźcem do impulsu w postaci przyjemności. Dlatego jedząc je w pochmurne, jesienne dni, przywołamy łatwo miłe wspomnienia.” – mówi dr Monika Bąk – Sosnowska, psycholog diety i ekspertka kampanii „Dobra przyjemność każdego dnia” marki Algida.
Carte d'Or Creme Caramel w pieczonej gruszce
Składniki:
- Lody Carte d'Or Creme Caramel 300 g
-
- Cukier 350 g
- Białe wino 700 ml (możemy zastąpić wodą)
- Woda 200 ml
- Wanilia w laskach 2 sztuki
- Gwiazdka anyżu 1 (opcjonalnie)
- Cynamon kora 1 sztuka
- Sos karmelowy 50 g
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, przekroić na połówki, usunąć koszyczek nasienny.
W rondelku zagotować pozostałe składniki, dodać gruszki, gotować około 2 minut a następnie zapiekać przez 6 minut w piecyku nagrzanym uprzednio do 200 st C. Dwie połówki skleić porcją lodów Carte d’Or Caramel, ustawić na talerzu
i udekorować miętą, sosem i wanilią.
Suflet czekoladowy z lodami Carte d’Or Wanilia
Składniki:
- Lody Carte d’Or Wanilia 300 g
- Ciemna czekolada 200 g
- Masło 20 g
- Jaja 6 sztuk
- Cukier 60 g
- Orzechy pistacjowe obrane 30 g
- Melisa do dekoracji
Wykonanie:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (umieścić naczynie z czekoladą i masłem w drugim naczyniu wypełnionym gorącą wodą). Rozgrzać piekarnik do 200 st. C . Ubić pianę z cukru I białek, żółtka wymieszać z roztopioną czekoladą i całość połączyć. Masę rozlać do silikonowych foremek lub pergaminowych. Piec około 9 minut. Delikatnie wyjąć z foremki i serwować z lodami Carte d’Or Wanilia. Całość posypać posiekanymi pistacjami i udekorować liśćmi melisy.
Brownies z lodami Algida Śmietankowa Czekolada w czteropaku i sosem czekoladowym
Składniki:
-
- 100 g mąki
- 6 jajek
- 300 g cukru
- 200 g masła
- ½ szklanki orzechów włoskich lub migdałów
- 2 opakowania lodów Algida Śmietankowa Czekolada w czteropaku
Sos:
- ½ tabliczki czekolady,
- 4 łyżki mleka,
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło i też rozpuścić. Mieszać aby się połączyły. Jajka ubić. Dodać do nich cukier, mąkę i masę czekoladową. Energicznie wszystko razem ubijać. Dodać orzechy. Masę wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w temperaturze 180 st C. Przygotować sos rozpuszczając wszystkie składniki razem stale mieszając. Na gorące ciasto nakładać porcję lodów, polewać sosem i od razu podawać.
Grillowany ananas z pieprzem i lodami Carte d’Or Malaga
Składniki ( dla 4 osób):
- 1 świeży ananas
- 4 łyżki kolorowego pieprzu
- 12 gałek lodów Carte d’Or Malaga
Wykonanie:
Ananasa umyć, odciąć liście, pokroić w plastry grubości 1 cm. Ziarno pieprzu utłuc na grube kawałki w moździerzu. Rozpalić grill. Ananasa grillować z każdej strony po 5 minut (można zamiast na grillu zrobić grillowanie na specjalnej patelni, chociaż znacznie lepszy jest ananas z prawdziwego grilla). Na gorącego ananasa położyć po trzy gałki lodów Carte d’Or Malaga i posypać całość utłuczonym świeżo pieprzem.