Przepisy inspirowane Baileys

Zobacz, jakie pyszności możesz przygotować z dodatkiem likieru kawowego
/ 11.05.2012 06:01
Liofilizowane maliny z waniliową galaretką i Baileys

Składniki:
  • 40 ml Baileys Original Irish Cream
  • 15 dag liofilizowanych malin lub innych suszonych czerwonych owoców (np. porzeczka), latem doskonałe będą świeże
  • galaretka waniliowa: 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 4 łyżki wody, 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru
  • szklanka typu tumbler lub wysoki kieliszek do wódki

Przygotowanie:
Liofilizowane, suszone lub świeże czerwone owoce pokrój. Ułóż je na dnie szklanki typu tumbler. Jeśli lubisz desery w małych porcjach możesz użyć kieliszków do wódki. Przygotuj galaretkę waniliową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. W międzyczasie zagotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Tak przygotowane mleko połącz z gotową żelatyną. Wszystkie składniki gotuj przez chwilę. Dodaj galaretkę do naczynia z owocami. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki aż galaretka się zetnie. Przed podaniem dodaj Baileys i kilka świeżych, sezonowych owoców.
Tagi: deser

Redakcja poleca

REKLAMA