Składniki:
- 40 ml Baileys Original Irish Cream
- 15 dag liofilizowanych malin lub innych suszonych czerwonych owoców (np. porzeczka), latem doskonałe będą świeże
- galaretka waniliowa: 1 łyżeczka żelatyny, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, 4 łyżki wody, 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru
- szklanka typu tumbler lub wysoki kieliszek do wódki
Przygotowanie:
Liofilizowane, suszone lub świeże czerwone owoce pokrój. Ułóż je na dnie szklanki typu tumbler. Jeśli lubisz desery w małych porcjach możesz użyć kieliszków do wódki. Przygotuj galaretkę waniliową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. W międzyczasie zagotuj mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Tak przygotowane mleko połącz z gotową żelatyną. Wszystkie składniki gotuj przez chwilę. Dodaj galaretkę do naczynia z owocami. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki aż galaretka się zetnie. Przed podaniem dodaj Baileys i kilka świeżych, sezonowych owoców.
1
z
4
fot. serwis prasowy
Koktajl Baileys z garnish ze słodkich pianek
Składniki:
Przygotowanie:
Do shakera wrzuć lód, dodaj Baileys. Wstrząsaj aż shaker stanie się zimny. Ostrożnie przelej do kieliszka zostawiając lód w shakerze. Pianki nadziej na przycięty patyczek do szaszłyków lub koktajlową wykałaczkę. Przypal palniczkiem – ostrożnie, pianki karmelizują się bardzo szybko. Pianki możesz również połączyć z czerwonymi owocami. Przed podaniem umieść garnish na brzegu kieliszka.
Składniki:
- 40 ml Baileys Original Irish Cream
- kilka kostek lodu
- kilka pianek marshmallow
- kieliszek koktajlowy
Przygotowanie:
Do shakera wrzuć lód, dodaj Baileys. Wstrząsaj aż shaker stanie się zimny. Ostrożnie przelej do kieliszka zostawiając lód w shakerze. Pianki nadziej na przycięty patyczek do szaszłyków lub koktajlową wykałaczkę. Przypal palniczkiem – ostrożnie, pianki karmelizują się bardzo szybko. Pianki możesz również połączyć z czerwonymi owocami. Przed podaniem umieść garnish na brzegu kieliszka.
2
z
4
fot. serwis prasowy
Baileys na lodzie z migdałami
Składniki:
Przygotowanie:
Zacznij od dekoracji szklanki. Przygotuj dwa talerze: na jeden wlej pomieszane widelcem białko, nadrugim połóż rozdrobnione migdały lub drobno startą skórkę pomarańczy. Górną krawędź szklanki najpierw delikatnie zanurz w białku, a następnie obtocz w migdałach lub skórce pomarańczy. Do szklanki wlej 40 ml Baileys, dodaj kostki lodu. Dla efektownej dekoracji całość możesz uzupełnić kilkoma jadalnymi kwiatami.
Składniki:
- 40 ml Baileys Original Irish Cream
- 3 duże kostki lodu
- migdały lub drobno starta skórka pomarańczy
- jajko
- 3-4 jadalne kwiaty (np. czarny bez, rumianek, bratek)
- szklanka typu tumbler
Przygotowanie:
Zacznij od dekoracji szklanki. Przygotuj dwa talerze: na jeden wlej pomieszane widelcem białko, nadrugim połóż rozdrobnione migdały lub drobno startą skórkę pomarańczy. Górną krawędź szklanki najpierw delikatnie zanurz w białku, a następnie obtocz w migdałach lub skórce pomarańczy. Do szklanki wlej 40 ml Baileys, dodaj kostki lodu. Dla efektownej dekoracji całość możesz uzupełnić kilkoma jadalnymi kwiatami.
3
z
4
fot. serwis prasowy
Baileys z kawą, pianą z kokosa i makaronikami
Składniki:
Przygotowanie:
Przygotuj piankę z kokosa. Białka ubij z cukrem, dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, a następnie śmietanę. Całość ubij na pianę i umieść w wysokiej szklance. Przygotuj świeżą kawę w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego, spienionego mleka. Całość uzupełnij 40 ml Baileys. Podawaj z kolorowymi makaronikami lub innymi ulubionymi słodkościami.
Składniki:
- 40 ml Baileys Original Irish Cream
- świeża kawa
- gorące mleko piana z kokosa: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 200 g wiórków kokosowych, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka śmietany
Przygotowanie:
Przygotuj piankę z kokosa. Białka ubij z cukrem, dodaj wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną, a następnie śmietanę. Całość ubij na pianę i umieść w wysokiej szklance. Przygotuj świeżą kawę w ekspresie. Dodaj na wierzch nieco gorącego, spienionego mleka. Całość uzupełnij 40 ml Baileys. Podawaj z kolorowymi makaronikami lub innymi ulubionymi słodkościami.
4
z
4
fot. serwis prasowy
Grillowany ananas z sorbetem i musem z Baileys
Składniki:
Przygotowanie:
Zacznij od musu. Żółtka utrzyj na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i Baileys. Wlej wszystko do syfonu i nabij nabojem. Jeśli nie masz syfonu, użyj miksera. Masę włóż na godzinę do lodówki, żeby się schłodziła. Obrany ananas pokrój w plastry. 15 minut przed wyjęciem musu z lodówki zacznij grillować plastry ananasa. Jeśli nie masz specjalnej patelni możesz też użyć rusztu w piekarniku. W głębokim talerzu ułóż plaster ananasa, dodaj krem i przykryj kolejnym plastrem. Posyp cukrem pudrem. Na wierzch dodaj odrobinę sorbetu.
Składniki:
- ananas
- cukier puder
- mus z syfonu: 40 ml Baileys Original Irish Cream, 4 żółtka, 60 g cukru, 400 g śmietany 36%
- 50 g ulubionego sorbetu
Przygotowanie:
Zacznij od musu. Żółtka utrzyj na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i Baileys. Wlej wszystko do syfonu i nabij nabojem. Jeśli nie masz syfonu, użyj miksera. Masę włóż na godzinę do lodówki, żeby się schłodziła. Obrany ananas pokrój w plastry. 15 minut przed wyjęciem musu z lodówki zacznij grillować plastry ananasa. Jeśli nie masz specjalnej patelni możesz też użyć rusztu w piekarniku. W głębokim talerzu ułóż plaster ananasa, dodaj krem i przykryj kolejnym plastrem. Posyp cukrem pudrem. Na wierzch dodaj odrobinę sorbetu.