Sięgnij po sprawdzony przepis, maliny, porzeczki lub jagody i wyczaruj przepyszny deser.
fot. serwis prasowy Palma z Murzynkiem
Podstawę słodkiej tarty przygotowuje się najczęściej z ciasta kruchego, a następnie po podpieczeniu wypełnia ulubionym nadzieniem – kremem, budyniem, twarożkiem i dekoruje owocami. To dość prosta wersja wypieku, która doskonale sprawdza się latem, gdy szukamy lekkiego, soczystego deseru na upalne dni.
Aby otrzymać idealnie płaski spód tarty, należy foremkę z surowym ciastem wypełnić specjalnymi ceramicznymi kuleczkami, które obciążą ciasto podczas pieczenia. Dzięki temu, nie zabraknie miejsca na krem i owoce. Jeśli nie mamy specjalnych kuleczek, równie dobrze w roli obciążnika sprawdzi się… suche i twarde ziarno fasoli czy grochu!
Składniki na tartę z malinami:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 25 g cukru
- 125 g schłodzonej margaryny
- 1 łyżka wody
Nadzienie:
- 350 g tłustego twarogu
- 4 łyżki śmietanki kremówki
- 3 jajka
- 125 g cukru
- 500 g świeżych malin lub innych sezonowych owoców
Sposób przygotowania tarty:
1. Składniki na ciasto szybko zagnieć, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na tartę o średnicy ok. 21 cm.
3. Ciasto nakłuj widelcem i włóż ponownie do lodówki na ok. 15 minut.
4. Nagrzej piekarnik do 190˚C.
5. Do foremki z ciastem włóż kawałek folii aluminiowej i wsyp fasolki, które obciążą ciasto podczas pieczenia.
6. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika.
7. Po 15 minutach usuń folię i fasolki i piecz kolejne 15 minut.
8. Aby przygotować nadzienie, utrzyj na gładką masę twaróg ze śmietanką, jajkami i cukrem.
9. Gotowe nadzienie wyłóż na podpieczony spód i wstaw tartę do piekarnika.
10. Piecz przez 35 minut w temperaturze 170˚C.
11. Wystudzone ciasto udekoruj malinami lub innymi owocami sezonowymi.
Na podstawie materiałów prasowych Palmy z Murzynkiem