Autorem przepisu jest: użytkownik: Pyza
Przygotowanie: do 60 min.
Skala trudności: łatwe
Przepis:
- ok. 2 kg jabłek- u mnie Champion
- sok z jednej cytryny
- skórka otarta z jednej cytryny
- cukier do smaku - u mnie jakieś 3 łyżki
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 opakowania kisielu jabłkowego
Ciasto:
- 180 g posiekanych dość drobno orzechów włoskich
- 250 g mąki krupczatki
- 100 g cukru drobnego
- 7 g proszku do pieczenia
- 2 g soli
- 200 g masła albo margaryny
- 2 żółtka
Sposób wykonania:
Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam do dużego garnka, dodałam sok i skórkę z cytryny oraz cukier, dusiłam ok. 15 minut aż straciły surowość - trzeba spróbować i ew. dosłodzić sobie wedle gustu. Wystudziłam je zupełnie i dodałam bułkę tartą oraz kisiel - dokładnie wymieszałam. CIASTO - do miski wsypałam orzechy, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam zimny tłuszcz i roztarłam rękami jakbym robiłam kruszonkę. Gdy nie było już widocznych grudek masła dodałam żółtka i zagniotłam ciasto - zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę. Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm, wyłożyłam ją arkuszem papieru do pieczenia. Dno i boki do samej góry wylepiłam ciastem pomagając sobie łyżką bo ciasto trochę się kleiło. Ok. 1/5, może nawet mniej, zostawiłam na kruszonkę. Do tak przygotowanej formy nałożyłam masę jabłeczną i wierzch posypałam resztą pokruszonego ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu trzeba całkowicie wystudzić ciasto bo inaczej jabłka wypłyną podczas krojenia. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl