Przepis na szarlotkę

Szarlotka fot. Adobe Stock
Jabłka i orzechy włoskie to świetne połączenie. Jabłka dają słodycz przełamaną kwaskowatością - orzechy cierpkość i chrupkość.
/ 17.07.2018 13:11
Szarlotka fot. Adobe Stock

Autorem przepisu jest: użytkownik: Pyza
 


Przygotowanie: do 60 min.
Skala trudności: łatwe

Przepis:
  • ok. 2 kg jabłek- u mnie Champion
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • cukier do smaku - u mnie jakieś 3 łyżki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 opakowania kisielu jabłkowego

Ciasto:


  • 180 g posiekanych dość drobno orzechów włoskich
  • 250 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru drobnego
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 2 g soli
  • 200 g masła albo margaryny
  • 2 żółtka

Sposób wykonania:
Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki. Wrzuciłam do dużego garnka, dodałam sok i skórkę z cytryny oraz cukier, dusiłam ok. 15 minut aż straciły surowość - trzeba spróbować i ew. dosłodzić sobie wedle gustu. Wystudziłam je zupełnie i dodałam bułkę tartą oraz kisiel - dokładnie wymieszałam. CIASTO - do miski wsypałam orzechy, mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Dodałam zimny tłuszcz i roztarłam rękami jakbym robiłam kruszonkę. Gdy nie było już widocznych grudek masła dodałam żółtka i zagniotłam ciasto - zawinęłam je w folię i odłożyłam do lodówki na ok. godzinę. Naszykowałam tortownicę śr. 26 cm, wyłożyłam ją arkuszem papieru do pieczenia. Dno i boki do samej góry wylepiłam ciastem pomagając sobie łyżką bo ciasto trochę się kleiło. Ok. 1/5, może nawet mniej, zostawiłam na kruszonkę. Do tak przygotowanej formy nałożyłam masę jabłeczną i wierzch posypałam resztą pokruszonego ciasta. Piekłam ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu trzeba całkowicie wystudzić ciasto bo inaczej jabłka wypłyną podczas krojenia. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

Ten i wiele innych przepisów znajdziesz na: Gotujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA