Składniki:
- 3 duże jajka
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 3 czubate łyżki mąki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
Obłożenie:
- 1/2 szklanki kremówki
- 15 dag serka mascarpone
- 40 dag śliwek
- 3 łyżki masła
- łyżka cukru brązowego
- skórka z jednej pomarańczy pokrojona w paseczki
- sok wyciśnięty z całej pomarańczy
Przygotowanie:
- Zagnieć ciasto z podanych składników. Uformuj z niego kulę, po czym owiń ją w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylep foremkę na tartę o średnicy około 23 cm.
- Mielone orzechy laskowe wymieszaj z cynamonem, skórką pomarańczową oraz płynnym miodem. Rozłóż je na spodzie ciasta. Wierzch obłóż połówkami śliwek. Masło roztop i posmaruj nim grubo śliwki. Piecz 40 minut w temperaturze 190–200 stopni.
Dobra rada:
Do masy serowej możesz dodać miąższ z laski wanilii. Wsyp do niej wtedy zwykły drobnoziarnisty cukier.