Liczba porcji: 6
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 jajka
- 50 ml mleka
- 15 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier wanilinowy
- 60 dag wiśni
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Wiśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj, odsącz z nadmiaru soku.
- Masło ucieraj z cukrem i cukrem wanilinowym dodając kolejno jajka oraz mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
- Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż do niej ciasto, posyp wiśniami oprószonymi mąką, owoce lekko powciskaj do środka.
- Ciasto wstaw na ok. 50 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C.
- Po wyjęciu placka z wiśniami z piekarnika i ostudzeniu, ciasto oprósz cukrem pudrem.