Placek z porzeczkami - przepis

ciasto z porzeczkami fot. Adobe Stock
Ciasto będzie ciekawsze smakowo, gdy oprócz porzeczek dodasz inne owoce
/ 02.07.2018 16:57
ciasto z porzeczkami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 9 porcji:

Ciasto:

  • 25 dag masła
  • 6 jajek
  • 25 dag cukru (1 szklanka)
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 15 dag mąki pszennej (niepełna szklanka)
  • 3 torebki kisielu porzeczkowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na galaretkę:

  • 3 szklanki kompotu domowego lub soku pitnego z czerwonych porzeczek (lub wiśni)
  • 50 dag czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki żelatyny

Dodatki:

  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • bita śmietana do dekoracji


Sposób wykonania:

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Następnie nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Do masy maślanej dodaj mąkę przesianą z kisielem oraz proszkiem do pieczenia. Na koniec ciasto połącz z pianą z białek. Delikatnie wymieszaj.
  2. Prostokątną formę (ok. 35 x 25 cm) natłuść i oprósz tartą bułką. Ciasto przełóż do formy, wyrównaj wierzch. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45 minut. Po upieczeniu odstaw do ostudzenia.

  1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącego kompotu. Dokładnie wymieszaj i następnie połącz z resztą kompotu. Na całkowicie ostudzonym cieście rozsyp oderwane z gałązek porzeczki. Wierzch zalej tężejącą galaretką z kompotu. Odstaw do zastygnięcia. Pokrój na porcje. Przed podaniem udekoruj bitą śmietaną.

Pyszne ciasta - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA