Składniki:
- 50 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 20 dag masła
- 40 dag borówek lub jeżyn
Na kruszonkę:
- 10 dag mąki
- 5 dag masła
- 5 dag cukru
- 5 dag migdałów w płatkach
Przygotowanie:
- Drożdże rozmieszaj z łyżeczką cukru, łyżką mąki i częścią ciepłego mleka. Odstaw do wyrośnięcia.
- Jajka utrzyj z cukrem, dodaj rozczyn, przesianą mąkę i pozostałe ciepłe mleko. Wyrób dokładnie ciasto, pod koniec dodając stopione masło.
- Ciasto rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy. Posyp owocami, kruszonką i migdałami w płatkach, odstaw do wyrośnięcia.
- Piecz ok. 45 min w temp. 180 st. C.