Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 twarde jabłka
- sok z cytryny
- 4 łyżki powideł wiśniowych
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki rodzynek
- 4 łyżeczki płatków migdałowych
Do dekoracji:
- gałązki melisy cytrynowej
- 4 kawałki zwiniętej kory cynamonu
Przygotowanie:
- Jabłka umyj, osusz. Odetnij 1/4 każdego z nich i wydrąż środek, pozostawiając 1 cm warstwy miąższu na bokach. Wnętrza jabłek skrop sokiem z cytryny.
- Wyjęty miąższ (bez gniazda nasiennego) posiekaj. Wymieszaj z miodem, rodzynkami i powidłami. Dopraw cynamonem.
- Przygotowanym farszem napełnij jabłuszka. Ustaw w naczyniu żaroodpornym i wsuń do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st. Uważaj, aby w trakcie pieczenia owoce nie popękały, bo będą wyglądały nieapetycznie.
- Lekko rozgrzej patelnię, wsyp płatki migdałowe i podgrzewaj, mieszając, aż staną się rumiane. Przesyp na talerzyk.
-
Gotowe owoce wyjmij z piekarnika. Przełóż na osobne talerzyki i odstaw na kilka minut, aby przestygły. Stygnące nadzienie jabłuszek posyp uprażonymi płatkami migdałowymi. Deser udekoruj gałązkami melisy cytrynowej i kawałkami zwinętej kory cynamonu.