Składniki:
- 4 spore gruszki- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki masła
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- kilka łyżeczek kwaskowatego dżemu (np. malinowego lub porzeczkowego)
- ulubione lody, np. waniliowe
Przygotowanie:
1. Szklankę wody zagotuj z cukrem, masłem i sokiem z pomarańczy. Gotuj syrop 10 minut.
2. Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej syropem, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w temp. 200 stopni, co jakiś czas obracając na drugą stronę.
3. Upieczone gruszki wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut. Następnie przełóż na talerze, w zagłębieniach po gnieździe nasiennym umieść dżem. Obok ułóż kulkę lodów. Polej gorącym sosem z pieczenia i podawaj.
2. Gruszki obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, polej syropem, wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut w temp. 200 stopni, co jakiś czas obracając na drugą stronę.
3. Upieczone gruszki wyjmij z piekarnika, odstaw na 5 minut. Następnie przełóż na talerze, w zagłębieniach po gnieździe nasiennym umieść dżem. Obok ułóż kulkę lodów. Polej gorącym sosem z pieczenia i podawaj.