Liczba porcji: 5
Poziom trudności:
średni
Składniki:
Panna cotta:
- śmietana kremówka 500 g
- cukier 200 g
- żelatyna 20 g
- wanilia 2 laski
- sól szczypta
- maliny lub truskawki do dekoracji
Mus rabarbarowy:
- rabarbar 1 kg
- cukier trzcinowy 200 g
- masło 25 g
Przygotowanie:
- Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Wanilię przeciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka. Podgrzać śmietankę z cukrem, ziarenkami i laskami wanilii. Zdjąć z ognia, wyjąć laski wanilii, wymieszać śmietankę z żelatyną do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przelać do przelanych zimną wodą foremek. Odstawić do ostygnięcia. Zimną wstawić do lodówki na 2 godziny, żeby stężała.
- Przygotować mus rabarbarowy. Rabarbar umyć , odciąć końcówki, pokroić na 1 cm kawałki. W rondlu stopić masło, dodać cukier i mieszać, aż cukier się skarmelizuje. Dodać rabarbar i smażyć ciągle mieszając około 20 minut. Wystudzić.
- Podawać panna cottę na pierzynce z rabarbaru.