Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 4 dag masła
- 8 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opakowanie polewy czekoladowej
- gotowy sos owocowy
- płatki migdałowe
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Przygotowanie:
- Mleko zagotuj z masłem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, cukier, energicznie mieszaj, trzymając na ogniu, aż dno i boki garnka pokryją się nalotem z ciasta. Przełóż do sporej wysokiej miski, lekko przestudź. Następnie miksując, dodawaj po jajku. Na końcu wsyp proszek do pieczenia.
- Za pomocą szprycy cukierniczej wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 30 cienkich paluszków z ciasta. Piecz 5 minut w temperaturze 220 stopni, zmniejsz temp. do 180 st. i piecz kolejne 15-20 minut, aż paluszki staną się mocno złote i twarde. Połowę paluszków zanurz w rozpuszczonej polewie czekoladowej, posyp płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. Resztę podawaj z sosem owocowym.