CHRUST
Chrupiący i kruszący – i tak ma być!
- 20 g mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki gęstej śmietany
- łyżka spirytusu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić dołek, dodać żółtka, spirytus i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto. Rozwałkować jak najcieniej, posypując ostrożnie mąką. Pokroić radełkiem na paski szerokości 3 cm i długości ok. 15 cm. Każdy pasek przekroić wzdłuż w środku (ok. 1/3 długości) i przewinąć przez dziurkę. Tłuszcz rozgrzać w rondlu i do mocno rozgrzanego wrzucać po kilka faworków, smażąc na jasnozłoty kolor. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
MINIPĄCZKI Z LUKREM
W sam raz na jeden kęs :-)
- 1/2 kg kg mąki pszennej
- torebka drożdży instant
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 6 żółtek
- 100 g stopionego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny • tłuszcz do smażenia
- 1 białko
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru na lukier
Drożdże wymieszać z mąką, następnie dodać żółtka utarte z cukrem, ciepłe mleko, spirytus, skórkę cytrynową oraz ciepłe masło. Po wyrobieniu ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ciasto delikatnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wykroić kieliszkiem pączki. Ułożyć je na pergaminie, przykryć ściereczką i zostawić, aby ponownie wyrosły. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodając po trochu cukier puder. Pod koniec dodać sok z cytryny. Lukrem dekorować pączki.
PĄCZKI Z RÓŻĄ
Stara, dobra klasyka...
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 60 g margaryny
- 2 jaja
- 3 żółtka
- szklanka mleka
- 50 g drożdży
- łyżka spirytusu
- szczypta soli
- tłuszcz do smażenia
- konfitura z róży na nadzienie
- cukier puder do posypania
Z drożdży, cukru, części mąki i ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce, by "ruszył". Jaja, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę, dodać szczyptę soli. Do pozostałej mąki wlać mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, utarte jaja i spirytus. Wyrobić ciasto (powinno odstawać od ręki), pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować je na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Na każdy nałożyć trochę konfitury, przykryć drugim krążkiem, starannie zlepić brzegi. Układać pączki na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić, by podrosły. Tłuszcz tak podgrzać, by wrzucony do niego mały kawałek ciasta natychmiast wypłynął. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule
i posypać cukrem pudrem.
PĄCZKI Z DZIURKĄ
Nie można im się oprzeć!
- 300 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 3 żółtka
- łyżka masła
- 50 drożdży
- 3 łyżki gęstej śmietany
- olejek rumowy
- 1 białko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- barwnik spożywczy
- posypka
- tłuszcz do smażenia
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać żółtka, stopione masło, śmietanę, mąkę i olejek rumowy. Starannie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na grubość 1 cm; wycinać kółka szklanką, a dziurki w środku kieliszkiem. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Białko ubić na sztywno z dodatkiem soli, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier puder. Lukier zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Przestudzone pączki ozdobić lukrem i posypką.
Potrawy, tekst, stylizacja: Beata Lipov
Zdjęcia: Lubomir Lipov