Pączki z nadzieniem adwokat - przepis

Pączki z lukrem fot. Adobe Stock
Pączki smażone w głębokim tłuszczu, rumiane i wypełnione pysznym nadzieniem...Co więcej potrzeba do chwili szczęścia?
/ 11.07.2018 22:13
Pączki z lukrem fot. Adobe Stock

Składniki na ciasto:
- 3/4 litra mleka
- 10 dkg masła
- 1 1/2 kg mąki
- 6-10 jajek
- 5 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- alkohol
- 10 dag drożdży
- aromat pomarańczowy
- skórka z pomarańczy

Sposób przyrządzania:

Pół litra mleka zagotować z masłem. Wsypać 1/2 kg mąki i mieszać aż utworzy się "papka". Białka ubić, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Następnie dodać aromat pomarańczowy, skórkę z pomarańczy i alkohol.

Drożdże rozpuścić w 1/4 litra mleka (mleko musi być letnie) do "papki" dodać ubite jajka i roztopione drożdże i resztę mąki. Dobrze wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce. Po krótkim czasie formować kulki, włożyć nadzienie, zlepić i położyć do wyrośnięcia zlepieniem do dołu.
Smażyć pod przykryciem, zanurzając pączki zlepieniem do góry. Po odwróceniu pączków smażyć już bez przykrywki. Ostudzone pączki udekorować polewą.

Nadzienie adwokat
Składniki:
- 4 jajka
- 30 dkg cukru pudru
- 1/2 litra mleka
-1 laska wanilii lub cukru waniliowego
- 1/4 litra likieru Advocaat żołądkowa gorzka

Sposób przyrządzania: 

W głębokim naczyniu należy mikserem ubić całe jajka z cukrem pudrem na puszystą (białą) masę. Mleko wlać do garnka. Zagotować je z laską wanilii (cukrem waniliowym) i lekko schłodzić. Z tak przygotowanego mleka wyjąć wanilię. Do naczynia z gotową masą jajeczną wlewać powoli po 2 łyżki mleka, przez cały czas ubijając masę. Kiedy składniki połączą się należy masę odstawić do schłodzenia. Następnie do zimnej masy bardzo wolno wlewamy likier jajeczny. Tak przygotowana masa jajeczno-alkoholową nadaje się do nadziewania pączków.

Nadzienie pomarańczowe
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 30 ml alkoholu np. żołądkowa gorzka

Sposób przyrządzenia: Pomarańcze myjemy, parzymy i po osuszeniu ścieramy z nich skórkę. Owoc oczyszczamy z białych włókien i drobno siekamy. Rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, startą skórkę i smażymy kilka minuty. Dodajemy cząstki pomarańczy, podgrzewamy i odstawiamy z ognia. Wlewamy alkohol i mieszamy.

Pączki możemy udekorować słodką polewą...
Składniki:
- 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki likieru mlecznego

Redakcja poleca

REKLAMA