Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego - przepis

Pączki wiedeńskie kuszą smakiem i aromatem. Skuś się i ty podczas karnawału!
/ 17.01.2013 13:49
DRUKUJ PRZEPIS
Pączki wiedeńskie z ciasta parzonego - przepis fot. STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag masła
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 1 szkl. wody
  • olej do smażenia
  • kilka kropel olejku waniliowego

Na lukier:
  • ok. 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
Przygotowanie:
  1. Zagotuj 1 szkl. wody z masłem i szczyptą soli. Wsyp przesianą mąkę. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudź.
  2. Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej.
  3. W rondlu rozgrzej olej. Bezpośrednio do niego wyciskaj porcje ciasta, formując gniazda. Smaż po 4 min z każdej strony. Przekładaj na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
  4. Zrób lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Udekoruj przestudzone gniazda. Ewentualnie można je posypać posiekanymi orzechami ziemnymi lub wiórkami kokosowymi.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA