Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 4 jaja
- szczypta soli
- 1 szkl. wody
- olej do smażenia
- kilka kropel olejku waniliowego
Na lukier:
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki soku cytrynowego
Przygotowanie:
- Zagotuj 1 szkl. wody z masłem i szczyptą soli. Wsyp przesianą mąkę. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostudź.
- Ciasto zmiksuj z wbijanymi kolejno jajkami. Przełóż do szprycy cukierniczej.
- W rondlu rozgrzej olej. Bezpośrednio do niego wyciskaj porcje ciasta, formując gniazda. Smaż po 4 min z każdej strony. Przekładaj na bibułę, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
- Zrób lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Udekoruj przestudzone gniazda. Ewentualnie można je posypać posiekanymi orzechami ziemnymi lub wiórkami kokosowymi.