Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 200 gram bułki tartej
- 5 jajek
- 180 dag orzechów laskowych
- 180 dag orzechów włoskich
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 dag cukru pudru
- 250 dag masła
- szczypta soli
- skórka z cytryny
- 50 dag rodzynek
- 5 łyżek rumu
- 120 dag marmolady
- 1 kg jabłek
Przygotowanie:
- Dzień przed pieczeniem jabłecznika umyte i osuszone rodzynki zalać w słoiku rumem.
- Orzechy obrać i zmiksować.
- Połączyć: orzechy z bułką tartą, cukrem waniliowym, jajkami, cynamonem, solą i skóką z cytryny.
- Zmiksować masło z cukrem. Ddoać masę orzechową.
- Obrane jabłka pokroić w blaszki.
- Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Przelać masę. Ułożyć na niej krążki jabłek.
- Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
- Zagotować marmoladę. Posmarować ciasto. Posypać rodzynkami. Jabłecznik gotowy!