Składniki:
- 60 dag mąki
- szklanka mleka
- 6 żółtek
- całe jajko
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- 10 dag masła
- 4 łyżki rumu
- skórka starta z pomarańczy
- 7–8 dag drożdży
- 1 l oleju do smażenia
- polewa czekoladowa
Przygotowanie:
- Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrób rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstaw w ciepłe miejsce. Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, skórką pomarańczową i rumem. Mąkę przesiej, wymieszaj z resztą mleka, utartymi żółtkami, wyrośniętym rozczynem. Wyrabiaj ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Wlej roztopione i ostudzone masło i chwilę wyrabiaj, aż połączy się z ciastem. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagnieć, rozwałkuj na grubość 2 cm i szklanką wykrój krążki o średnicy ok. 8 cm. W każdym krążku wytnij kieliszkiem otwór. Odstaw do wyrośnięcia. Smaż partiami na na oleju, aż się zarumienią. Przewróć i dosmaż z drugiej strony. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Ostudź, ozdób polewą czekoladową.