Składniki:
- 50 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
- 10 dag cukru
- pół szklanki miodu
- 15 dag masła
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
- 25 dag orzechów włoskich
- 5 dag masła
- 10 dag brązowego cukru
- 3 łyżki miodu
Krem waniliowy:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 20 dag cukru
- 15 dag masła
- aromat waniliowy
- puszka słodkiego mleka skondensowanego
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej z sodą i posiekaj z pokrojonym na kawałki masłem. Dodaj cukier, miód i jajka. Zagnieć gładkie ciasto, następnie podziel na 3 części i rozwałkuj na placki grubości centymetra.
- Przygotuj masę orzechową: masło roztop z miodem. Dodaj posiekane orzechy i brązowy cukier. Masę orzechową ostudź i rozsmaruj na wierzchu jednego surowego placka. Placki kolejno piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 10–12 minut. Ostudź.
- Przygotuj krem waniliowy: zagotuj mleko, powoli wsyp kaszę mannę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, mieszając i pilnując, by kasza się nie przypaliła. Ostudź, a następnie schłodź. Masło zmiksuj z cukrem, dodając po łyżce zimną kaszę mannę i aromat waniliowy.
- Na masę kajmakową: puszkę z mlekiem skondensowanym włóż do garnka z wodą i gotuj 2–3 godziny. Ostudź i otwórz. Na jednym placku ciasta rozsmaruj krem waniliowy. Przykryj go drugim plackiem i posmaruj kajmakiem. Na wierzchu ułóż placek upieczony z masą orzechową. Dociśnij deseczką i odstaw do lodówki na kilka godzin. Pokrój na porcje i podawaj.