Składniki
Składniki na 1 porcję:
1 kulka lodów waniliowych
1 kulka lodów czekoladowych
1 kulka lodów owocowych (truskawkowych, malinowych lub jagodowych)
Połówka limonki
1/3 pomarańczy
2/3 cytryny
Truskawka
Biała czekolada
Gotowe wiórki cukiernicze (opcjonalnie)
Gotowa foremka czekoladowa (babeczka)
Folia dekoracyjna do czekolady
1 kulka lodów waniliowych
1 kulka lodów czekoladowych
1 kulka lodów owocowych (truskawkowych, malinowych lub jagodowych)
Połówka limonki
1/3 pomarańczy
2/3 cytryny
Truskawka
Biała czekolada
Gotowe wiórki cukiernicze (opcjonalnie)
Gotowa foremka czekoladowa (babeczka)
Folia dekoracyjna do czekolady
Sposób przygotowania
Limonkę przecinamy na pół, nacinamy obrzeża miąższu i drążymy je łyżeczką. Łyżką do lodów nakładamy kulkę lodów śmietankowych do środka wydrążonej limonki. Posypujemy delikatnie białą czekoladą startą na tarce lub gotowymi wiórkami cukierniczymi (np. orzechowymi). Lody lekko skrapiamy pozostałym po drążeniu sokiem.Pomarańczę przecinamy na wysokości 1/3. Na środku tak przeciętej pomarańczy kładziemy foremkę z czekolady, do której nakładamy kulkę lodów czekoladowych. Całość ozdabiamy kawałkiem wygiętej białej czekolady.
Cytrynę przecinamy na wysokości 2/3. Nacinamy obrzeża miąższu i drążymy je łyżeczką. Łyżką do lodów nakładamy porcję lodów owocowych. Truskawkę przecinamy na pół, jedną z połówek znów na pół. Cząstki truskawki układamy wokół lodów.
Kładąc gotowe kompozycje na talerz dociśnijmy je, dno owocu powinno się lekko spłaszczyć, dzięki czemu gotowa kompozycja się nie wywróci.
Przygotowanie wygiętej czekolady:
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w garnuszku lub w mikrofali. W tym drugim przypadku kruszymy czekoladę do miski odpowiedniej do użycia w mikrofali, nastawiamy maksymalną moc 800 W i co 15-20 sekund wyjmujemy zawartość aby wymieszać czekoladę. Czynność powtarzamy aż do rozpuszczenia całej czekolady. Gdy czekolada troszeczkę ostygnie ,ale nadal jest płynna, nakładamy ją pędzlem kucharskim na folię kucharską lub specjalną folię dekoracyjną. Czekamy chwilę aż zgęstnieje, następnie nacinamy ją delikatnie zależnie od tego jaki kształt chcemy uzyskać. Zginamy folię na wałku, jakiejś puszce czy tubie, przytrzymujemy chwilę w takiej pozycji. W momencie gdy folia się już nie odkształca wstawiamy całość do zamrażarki. Wcześniejsze nacięcia pozwolą nam łatwiej oddzielić odpowiednie kawałki czekolady po jej zastygnięciu.
Serwować najlepiej na podłużnym białym talerzu.