Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 15 dag masła
- 20 dag mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- żółtko
Beza:
- 2 białka
- 15 dag cukru pudru
- 5 dag lekko pokruszonych płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieć ciasto. Zawiń w folię spożywczą, odstaw do lodówki na 30 minut. Rozwałkuj i wytnij szklanką krążki o średnicy ok. 5,5 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Białka połącz z cukrem pudrem, ubij na parze na puszystą masę. Zdejmij z ognia i ubijaj dalej, aż masa lekko przestygnie. Wsyp płatki migdałowe. Bezę rozłóż na ciasteczkach. Piecz 15–20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st. Podawaj jeszcze ciepłe.