Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 10 dag masła
- jajko
- 1/4 szklanki miodu akacjowego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki śmietany 18-proc.
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika
Lukier do pierniczków:
- białko
- 1,5 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
- W rondelku delikatnie podgrzej masło z miodem, cukrem pudrem i śmietaną. Gdy przestygnie, dodaj jajko.
- Mąkę połącz z kakao, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Wlej masło z dodatkami. Wyrób ciasto i odstaw na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 1/2 cm. Wykrój foremkami ciasteczka. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 st.
- Przygotuj lukier: białko lekko ubij, dodaj cukier puder, wymieszaj. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Udekoruj ciasteczka, odstaw, aż lukier całkowicie stężeje.