Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 23 dag masła
- 125 ml śmietany 18-proc.
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 10 dag cukru pudru
- 3 łyżki masła
Bita śmietana:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń w folię i chłodź 5 godz. Ciasto podziel na pół. Każdą część cienko rozwałkuj i umieść w foremce o boku 23 cm x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj, piecz 15 min (200 st.).
- Zagotuj 2 szklanki mleka, masło, cukier waniliowy i cukier puder. W reszcie mleka rozmieszaj żółtka z obiema mąkami. Wlej do gorącego mleka i mieszając, podgrzewaj, aż masa zgęstnieje. Przestudź i przełóż na blat ciasta. Ostudź. Kremówkę ubij, dodaj przesiany cukier puder. Wyłóż na krem. Przykryj drugim blatem. Przykryj folią, chłodź 6 godz. Pokrój na porcje i oprósz cukrem pudrem.